vineri, 12 aprilie 2013

Deci...


Să o luăm de la dreapta spre stânga (că oricum nu mai face nimeni armata în ziua de azi): 

- primul Album, Județul Botoșani (despre care am mai făcut vorbire la sfârșitul anului care a trecut), se retipărește. Încă 700 de exemplare - 400 în engleză și 300 în franceză. Este de format 23,5x30 cm, are 256 de pagini full policromie, 350 de imagini, este tipărit pe hârtie dublu cretat mat de 170 g/mp, este legat - coperta fiind cartonată, buretată și celofanată lucios. Beneficiar este Consiliul Județean Botoșani. Sunt sigur că, pe la sfârșitul verii, va intra din nou la tipar!

- al doilea Album, Municipiul Botoșani, are formatul 21x23 cm, 200 de pagini (270 de imagini color), va fi tipărit pe hârtie dublu cretat mat de 170 g/mp, coperta va fi legată, buretată și celofanată lucios. Beneficiarul este Primăria Municipiului Botoșani iar săptămâna care vine va intra la tipar.

- al treilea Album, Județul Iași, are formatul 21,5x23 cm, tot 200 de pagini full policromie (215 imagini), coperta fiind legată, celofanată lucios și buretată. Este deja tipărit iar luni va intra în posesia beneficiarului - Instituția Prefectului Județului Iași. Nu a fost tipărit într-un tiraj mare, dar este un album reprezentativ cu tot ce are Iașul mai frumos astăzi.

-... Albumul cu numărul 4 este pe ecranul monitorului (pentru curioși un Dell U 2711). Va fi un Album special: Botoșani - Datini și Obiceiuri de Iarnă. În jur de 300 de pagini (format 23-21,5 cm). Acum 12 ani îl făceam pe primul, la Tipografia Honterus din Sibiu. Acum a venit rândul celui de-al doilea. În luna ianuarie am fotografiat în 21 de locații din județul Botoșani Ansamblurile de Datini și Obiceiuri de Iarnă. Peste 10.000 de imagini din care am editat 1600. Împreună cu imagini mai vechi și altele din Festivalurile anterioare de la Botoșani se va închega un Album deosebit, Botoșanii fiind un areal în care Datinile s-au păstrat și s-au transmis din generație în generație, costumele și ansamblurile fiind diferite de la un sat la altul. Beneficiarul va fi Centrul Creației Populare din Botoșani (in mai sărbătorind a 45-a aniversare de la înființarea instituției) și Consiliul Județean Botoșani.

- în lucru... Hausvater - cel mai frumos Anotimp, Iași - Capitala Culturală a Moldovei și (sper să am timp să-l termin) Când eram Fotograf.

Deci se poate, Prieteni, să trăiești din Fotografie. Chiar dacă nu mai ai timp să bați barbunca și să o faci pe-a fotograful umil de pe stradă. 3 poze scălâmbe nu vor rămâne, peste timp, să amintească că ai trecut prin lumea asta. Chiar dacă nu mai ai, de multe ori, timp de tine și te-ai transformat într-o mașină de fotografiat și de editat. Iar dacă vrei să închizi și cercul - să-ți faci singur regia lucrării (machetare, pregătire pentru tipar), timpul aproape că nu-ți mai ajunge.
Nu cred în fotografii care mereu nu au. Care întind pisica de la o zi la alta și își fac un titlu de glorie din viața boemă. Dacă ești bun în ceea ce faci este imposibil să nu poți trăi decent din Fotografie. Și asta fără să te duci la nunți, botezuri, cumătrii, școli, grădinițe și ce-o mai fi. A nu se înțelege că am ceva cu respectiva nișă. Îi respect pe colegii mei care fac acest gen de fotografie. Fiecare trăiește așa cum simte că trebuie să o facă. Este de lucru pentru toți. Oricît de Artist ai fi, oricât de Artist te-ar crede (sau nu) alții, încă este o pâine de mâncat. Depinde dacă vrei să întinzi mâna să o iei sau te uiți prin vitrină la ea și nu îți mai procesează cerebelul, ca și în cazul obiectivelor sau aparatelor cu multe zerouri în coadă...

”Ardem” pe altarul Fotografiei, fiecare avem adevărul nostru despre ea, important este, până la urmă, dacă în urmă rămâne ceva!