luni, 10 martie 2014

10.03.2014 - despre Fotografie cu dragoste - 69


Toate declanșările noastre sunt clipe irepetabile și doar de noi depinde ca imaginea pe care tocmai am înregistrat-o pe cardul din aparat să spună ceva. Mă uit la cei din jurul meu, pătimași, pătimiți, pătimind clipă de clipă cu aparatul de fotografiat în mână. Unii dintre ei au reușit să înțeleagă și să treacă dincolo de simpla înregistrare a unui loc, a unui spațiu, a unei priviri. Alții nu reușesc să rupă barierele și rătăcesc printre forme și culori pe care nu reușesc să le îmblânzească. Și de ce în teorie totul pare simplu, simplu de tot, practica le dă mereu planurile peste cap...
Prieteni, lucrurile simple să știți că, musai, sună. Vibrația lor este grăuntele de aur rătăcit prin nisipul Fotografiei. Atunci când sufletele noastre, când mintea noastră, când urechile noastre, când ochii noștri vor percepe sunetele lucrurilor simple totul se va limpezi. Totul va fi minunat și păstrat pe vecie. Orice declanșare va căpăta noimă și rost. Dar până atunci ce vă faceți?
Imaginile de mai sus sunt făcute una la 30 de metri de cealaltă. La micul șantier naval din Giudecca. Un vaporaș mai mărișor la reparat. Sprijinit de piloni groși de lemn pentru a  nu se da de-a dura și cu un nene trebăluind prin el. Cum au ajuns urechiații acolo habar n-am, că pe scara pe care a urcat meșterul nu cred să se fi suit. Cert este că m-au întâmpinat cu doi lătrăi după care au dispărut în navă. O singură declanșare... nu e mare minune dar are poveste. Imaginea 2, așa cum există pe lumea asta spălători de vase, de mașini, de câini, de moșnegi pe spate, există și spălători de gondole. Îl găsisem la lucru și în mai anul trecut. Nu este băștinaș, e de pe undeva din Africa, dar și anul trecut și anul acesta si-a arătat mândria pentru meseria pe care o practică. Și cred că a consumat câteva butoaie de apă în plus pentru spălarea temeinică a gondolei. Unul dintre puținele cazuri de om fericit că este fotografiat. Și imaginea asta are poveste. Povestea lucrurilor simple și fără sfârșit!