joi, 10 aprilie 2014

10.04.2014 - despre Fotografie cu dragoste - 100


O ”cameră” și o ”lentilă” de ultimă generație nu te fac mai bun ca fotograf. Ele doar te ajută în situațiile extreme pe care le întâlnești în munca ta, în procesul de fotografiere. Aud și văd din ce în ce mai des că vârfurile de gamă (aparate și obiective) sunt cumpărate de oameni care  abia s-au apucat sau nu au habar de fotografie. La evenimente aparatele bengoase au întâietate, a ajuns un fel de fală să-ți fotografieze la nuntă persoane cu scule undeva în jurul a 10.000 de euro. Cu cât aparatul este mai mare și obiectivele mai generoase în diametru cu atât prestigiul mirilor crește în ochii nuntașilor. Pentru că, nu-i așa, la din ce în ce mai multe nunți vedem tot mai multe aparate de fotografiat ”mânuite” de meseni, uneori fotografului ”oficial” fiindu-i greu să-și facă meseria de atâția băgăcioși în seamă. Iar un 5D Mk III sau un D 800 nu prea mai sperie pe multă lume la preț. Iar ”meseria”, ea ce mai contează? Sculele ar trebui să-și facă singure treaba: le pui la ochi, le îndrepți spre unde se petrece acțiunea, apeși pe buton și... clanț. Ce atâta inginerie?
Mi-au trecut prin mână destui oameni la Cursurile de Inițiere în Fotografie. Unii au dispărut așa cum au apărut. Alții au rămas, fotografiind de plăcere. Alții fac bani din această meserie sau visează să facă bani din ea. Cunosc cazuri în care s-au gajat apartamente pentru dotări cu scule profi. Unii au reușit. Puțini. Alții...
Să fie FOTOGRAFIA ca o vrajă? Să te prindă atât de tare încât să nu-ți dai seama că fără o bază solidă teoretică și practică investițiile extreme riscă să-ți arunce propria siguranță în aer? Greu de răspuns. Recunosc că și pe mine m-a prins ”boala”. Aveam tot ce-mi trebuia pentru ceea ce fac. Dar nu. A trebuit să merg la extrem. 1Dx. După primele 300 de imagini cu el am ajuns la concluzia pe care deja o știam dar pe care o uitasem cale de câteva secunde: e făcut pentru acțiune, pentru situații extreme. Adică pentru ceea ce eu fac foarte rar și atunci puteam să compensez fără probleme din ”alonjă” cu 5D Mk III. Ar trebui să doară acest simplu adevăr?

Este a 100-a postare. Câte una în fiecare zi de la începutul anului. Nu vreau să-mi fac din asta un ”crez” pentru perioada ce urmează. Dacă voi simți că am ceva de spus... voi spune!