marți, 15 aprilie 2014

15.04.2014 - despre Fotografie cu dragoste - 105


Păi treaba vine cam așa: mă trimiseseră de la servici să fac poze la două licee din Copou pentru ziarul Primăriei. Din cer cernea apă de ploaie multă și udă. La întoarcere am luat tramvaiul, fentând la mustață autobuzul 41. M-a mâncat în cur să cobor în Piața Unirii, fix în geam la Galeria Cupola unde de câteva zile este mare expoziție mare. Adică:

sub egida C_F_C (Centrul de Fotografie Contemporană) - care, cine, ce, unde, de unde, de ce, de cine, de care, da di ci mei??? că de pe net n-am izbutit să mă dumiresc cine, ce care și de unde - 
PARALELE INTERSECTATE:
5 poziții în fotografia contemporană românească

Artiștii :
MATEI BEJENARU
MICHELE BRESSAN
BOGDAN GÎRBOVAN
NICU ILFOVEANU
ANDREI NACU

După care m-a mâncat în cur să intru în Galerie. Întuneric (semi) de la norii de-afară, țipenie de om. Numa la magazinul cu pensoane din incintă o duduie creață care a ieșit și a aprins neoanele, mirată parcă că în loc să umblu prin ploaie am intrat să belesc ochii pe pereți. Belesc ochi-n dreapta, Nacu 5 tabloaie mici. Belesc ochi-n față, cât pe ce să dărâm ”instalația” de lemn a lui Bejenaru. Îi țin beliți tot în față, Bressan 5 + 1 tabloaie mari colorate, îi belesc în dreapta și iar în dreapta, Gîrbovan 10 tabloaie mari și colorate și ele. Cum îmi rămăseseră ochii beliți, dupe stâlp iar mă-mpiedic: 2 scăunele de creșă cu un guguloi de cub pe care tronează un aspectomat - carusel cu magazie rotundă de 80 de diapozitive. Apăs curios pe botonul de pornire și începe să mestece pe stâlp, cam 30x40 (fereastra ”ecranului”) diapozitive alb-negru, spre mirarea creței de la pensoane care nu știa cum a pornit singură magaoaia. O liniștesc spunându-i că eu am pornit-o și mă roagă s-o închid după... Am tăria de caracter să le văd pe toate 80. Pe o măsuță găsesc foi A4 printate pe-o parte cu planul galeriei cu aranjamentul expozanților și pe cealaltă cu ce și cum plus 2 extrase din gândirea critică a doi Critici de artă cunoscuți. La Iași.

Tăticii, m-am simțit pentru 10 minute mândru că sunt fotograf contemporan cu fotografii contemporani care expun pe pereți și nu numai. De mâine, în 2 sau 3 postări am să vă împărtășesc pe îndelete impresii din expoziția extraordinară de la Cupola. Da trebuie să mă mai duc 1 dată să mai văz cu ochii mei, că cu ochii minții nu ați vrea să auziți ce pot debita!